ULOGA OČEVA U ODGOJU DJETETA

ULOGA OČEVA U ODGOJU DJETETA

Obiteljsko okruženje mjesto je u kojem dijete, posebno u prve tri godine života, svladava osnovne vještine. Stoga je uključenost roditelja u dječje odrastanje i stvaranje ugodnog obiteljskog okružja preduvjet uspješnog socijalnog razvoja.

Kad se priča o roditeljstvu većinom se misli o majčinstvu ostavljajući oca u drugom planu. Iz biološke osnove majčinstva proizlaze mnogi mitovi o odgoju djece prema kojima žene pružaju više nježnosti i brige te se instinktivno bolje snalaze u roditeljskoj ulozi pa stoga imaju i važniju ulogu u odgoju djeteta.

Ovakvo mišljenje je neopravdano.

ULOGA OCA

Različite teorijske perspektive, od psihoanalize do teorije socijalnog učenja, naglašavaju različitost socijalizacijskih iskustava koja djeci pružaju majka i otac. To potvrđuje općeprihvaćenu tezu da je za optimalan razvoj djece vrlo važan kvalitetan odnos oba roditelja prema djeci.

Danas očevi sve više postaju ravnopravni roditeljski partneri majkama prvenstveno zbog društvenih promjena koje su se dogodile. Dok je u prošlosti dobar otac kao jedini hranitelj radio za obitelj te se brinuo da je ponašanje njegove djece odgovarajuće spolnim ulogama, danas se dobar otac brižljivo i nježno brine za svoju djecu provodeći uz njih mnogo vremena te ističući i učeći djecu jednakosti među spolovima.

Aktivna uključenost očeva, već od faze trudnoće, daje značajan doprinos, ne samo u odgoju djeteta već ima jedinstven utjecaj na ishod djetetovog razvoja u smislu razvoja djetetovih kognitivnih, verbalnih i socijalnih vještina, ali i razvijanja djetetovog samopouzdanja, odnosa s vršnjacima i prevencije delikventnog ponašanja, kako u ranoj tako i zrelijoj dobi djeteta.

Na razvoj djeteta ima značajan utjecaj očeva uključenost, koja u sebi sadrži angažiranost, dostupnost, odgovornost, toplinu, bliskost i zajedničko provedeno vrijeme.

 

SAVJETI:

Kada vam dijete želi nešto pokazati, ako možete prestanite radite ono što radite i posvetite mu pažnju

Pružite djetetu puno nježnosti i topline

Razgovarajte s djetetom o stvarima koje ga/ju zanimaju

Omogućite djetetu stalan prostor za igru (igra je za dijete najvažniji posao!)

Djeca se često loše ponašaju kad im je dosadno stoga ima pružite puno zanimljivih aktivnosti (plastelin, bojanke, zabavnu odjeću, šetnje, izlete u prirodu, kazalište, knjižnicu)

Čitajte svom djetetu ali čitajte i sami (zapamtite, djeca uče po modelu!)

Podučite svoje dijete novoj vještini tako da mu prvo vi pokažete,a tada mu dajte priliku da nauči sam tu vještinu

Uključite se u aktivnosti odgojno-obrazovne ustanove u kojoj dijete boravi

Imajte realistična očekivanja prema djetetu i prema sebi

Isplanirajte zajedničko vrijeme

Ostavite vremena i za sebe

Ono što se pojavljuje kao pozitivna posljedica ranog uključivanja očeva je veće bračno zadovoljstvo, veće zadovoljstvo majke, i najvažnije kvalitetniji i raznovrsniji razvojni utjecaji na dijete. Ukoliko je odnos s ocem pozitivan, djeca će imati bolju sliku o sebi i više samopouzdanja.

Sjetite se da je odnos otac - dijete poseban, specifičan i jedinstven. Kao takvog, nitko ga ne može nadomjestiti, što čini oca i njegovo prisutnost u životu djeteta neprocjenjivim.

 

 

OČEVA UKLJUČENOST U ODGOJ DJECE DOPRINOSI NJIHOVOM EMOCIONALNOM RAZVOJU

Kroz sigurnu, toplu, osjećajnu vezu i odnos pun potpore, otac pozitivno utječe na cjeloviti razvoj djeteta.

Očevi koji pokazuju svoje emocije otvoreno, prihvaćaju ih i ne negiraju (kod sebe i djeteta), koji normaliziraju pretjerane emocionalne reakcije te dopuštaju plač i iskazivanje svih  (a ne samo pozitivnih) emocija, značajno će utjecati na razvoj emocionalne inteligencije kod svoje djece.

Mala djeca, čiji su očevi uključeni u brigu o njima, imaju veću šansu osjećati se povezanima s njima, bolje se nose s novim i nepoznatim situacijama, sposobnija su nositi se sa stresnim situacijama te imaju veće kognitivne kapacitete.

 

 

NEZAMJENJIVI DJECI

Otac ima važnu ulogu u razvoju svog djeteta od najranije dobi, no najveći doprinos očeva dolazi upravo kroz igru.

 

 

Igra očeva s djecom u većoj je mjeri i interaktivna. Način na koji se igraju je nepredvidljiv, stimulirajući i pobuđujući za dijete.

Očevi će proizvoditi razne zvukove i bit će glasniji u igranju.

Očevi potiču kompetitivnost

Očevi potiču nezavisnost.

Igra očeva sa djecom u ranoj dobi u većoj mjeri potiče vizualno i lokomotorno istraživanje, kao i finu motoriku kod djece

Igra pomaže naučiti djecu zdravoj ravnoteži između poslušnosti i agresije očevi nerijetko potiču djecu da ispituju svoje granice. Pa će tako dijete sa svojim ocem istraživati svijet i pomicati granice.

Svaki bi otac trebao biti aktivno prisutan i angažiran u razvoju svoga djeteta jer, osim što doprinosi boljem međusobnom odnosu kao i boljem psihofizičkom razvoju djeteta, zasigurno bolje utječe i na same očeve na njihovo osobni razvoj i samopouzdanje.